Er zijn verschillende soorten batterijen van verschillende merken op de markt. Bij de meeste recente modellen gaat het om lithium-ion batterijen. Ze hebben tal van voordelen en worden bijvoorbeeld gebruikt door Bosch en Shimano. Het zijn dan ook de accu's die je terugvindt op onze e-bikes van Bergamont en Wilier.
Deze lithium-ion batterijen worden omwille van de vele voordelen vaak gebruikt in consumenten elektronica. Drie belangrijke voordelen zijn: de hoge energiedichtheid (zoveel mogelijk vermogen in een zo klein mogelijk volume), geen geheugen-effect (geen capaciteitsverlies bij het laden van een niet-lege accu) en een snelle laadtijd (afhankelijk van merk en model zo'n 2-4 uur).
De levensduur van een lithium-ion ebike batterij is ongeveer 1000 laadcycli. Met een gemiddeld rijbereik tussen de 60 en 100 km per oplaadbeurt, kom je dus al aardig ver. Toch hebben de meeste accu's maar een levensduur van 3 tot 5 jaar. Over het algemeen neemt de capaciteit ongeveer met 5% per jaar af. Bovendien zijn deze batterijen zijn niet goedkoop om te vervangen. Je bent al snel €350 tot wel €750 euro kwijt afhankelijk van het merk, het type en het vermogen.
Daarom geven we je graag deze 3 handige tips om zo lang mogelijk te genieten van je batterijen.
1. Bewaren en gebruiken op de juiste temperatuur
De temperatuur voor het bewaren van je lithium-ion accu heeft een grote invloed op de levensduur. Ideaal is een koele en droge plaats met een temperatuur tussen 0 en 20 °C. Vermijd te hoge opwarming en bewaar je batterij niet in de buurt van warmtebronnen. Haal ook altijd je oplader uit de batterij en van het stroomnet na het laden.
Bij het regelmatig gebruik van je elektrische fiets bij koud weer (onder 0°C) is het aan te raden je batterij bij kamertemperatuur op te laden en pas kort voor je fietstocht in je fiets te plaatsen. Bovendien voorzie je bij regelmatige blootstelling aan winterse temperaturen best een thermische beschermhoes voor je accu.
2. Niet te ver (op- en) ontladen
Je moet een lithium-ion batterij nooit volledig laten ontladen voordat je deze opnieuw oplaadt. Laad de accu regelmatig op als de fiets gedurende lange tijd niet wordt gebruikt. Ideaal is de batterij op ongeveer 40% van z'n capaciteit te bewaren. Zorg ervoor dat de accu niet volledig leeg raakt!
Het spreekt voor zich altijd de juiste oplader en adapter te gebruiken. Deze zorgt, vanwege z'n ingebouwde technologie, immers mee voor het veilig laden van je batterij. Te ver opladen wordt voorkomen en je batterij is beschermd tegen beschadigingen door kortsluiting.
3. Juist reinigen en verzorgen
Water en elektriciteit gaan niet samen! Verwijder dus de accu bij het poetsen van je fiets. Batterijen mogen nooit worden gereinigd met een hogedrukreiniger (ook je fiets trouwens liever niet). De stekkerpolen af en toe schoonmaken met een droge doek en licht invetten kan ook wonderen doen.
Enkele belangrijke factoren die de levensduur van je lithium-ion accu kunnen inkorten zijn:
Lange bewaring bij temperaturen hoger dan 30 °C
Parkeren van de elektrische fiets in de felle (of volle) zon
Lange bewaring in volledig geladen of ontladen toestand
Heel intensief gebruik
Bron: Bosch, Shimano